naar boeken
begin | boeken | auteur | links | Naar andere thrillersites 

Tokio Centraal 2003

In Tokio Centraal maken we kennis met Harry Niles, een Amerikaanse oplichter die is opgegroeid in Japan. Het verhaal speelt zich - enkele dagen voor de aanval op Pearl Harbor - af in Tokio, tegen de achtergrond van een drijvende stad vol bordelen, geishahuizen, straatbendes en 'vrouwen met vergunning'. Niles is een schurk, eigenaar van een nachtclub in Tokio, versierder en waarschijnlijk een spion. Maar voor wie? Voor de Amerikanen? Of voor de Japanners die koortsachtig op zoek zijn naar de broodnodige brandstof voor hun gevechtsvliegtuigen?

Niles liegt en bedriegt en niemand kent de waarheid. Ook de zogenaamde vrienden zijn niet wie ze lijken, inclusief Niles' Japanse maitresse. En dan is er ook nog zijn aardsvijand, de Japanse majoor Kobodaishi, die zo'n groot eerverlies leed door Niles' toedoen dat alleen zijn dood als genoegdoening volstaat.

Wolf eet hond 2005

Tsjernobyl, bijna twintig jaar na de kernramp van 1986. Het officiële dodental ligt op eenenveertig, maar volgens deskundigen loopt het werkelijke aantal inmiddels in de miljoenen.

Arkadi Renko, de cynische, briljante en melancholieke hoofdpersoon van Martin Cruz Smiths grensverleggende thriller Gorki Park, heeft de overgang van de Sovjetunie naar het nieuwe Rusland overleefd, al is het maar nauwelijks. Hij moet nu constateren dat zijn zo ingrijpend veranderde vaderland nog net zo geobsedeerd is met geheimhouding, corruptie en geweld als tijdens de oude communistische dictatuur. De dood van een miljardair voert Renko naar de Afgesloten Zone rondom Tsjernobyl: een verlaten stad omgeven door platteland met ontvolkte boerendorpen en door uitgestrekte terreinen vol vrachtwagens en helikopters die te radioactief zijn om ooit nog gebruikt te worden.Renko’s tocht door deze schemerwereld, de misdrijven en de duistere geheimen van het nieuwe Rusland die hij daar aan het licht brengt zorgen voor een bijzonder sfeervol en meeslepend verhaal dat voortsnelt naar een onverwachte en explosieve ontknoping.

Vijf sterren voor een boek van een man die met recht en reden 'niet alleen de beste Amerikaanse thrillerauteur, maar ook een van de beste schrijvers van dit moment' genoemd wordt.

Gerd Boeren voor Crimezone.nl *****