Banner nienke
Terug naar start
Zoë Ferraris – Stad van sluiers (2010)****
bijzonder origineel met een onverwacht motief

Een vrouw wordt dood en zwaar verminkt gevonden op het strand van Djedda, Saoedie-Arabië. Een Amerikaanse vrouw, Miriam Walker, keert terug naar Djedda na een verblijf in de V.S. Haar man, Eric, heeft een baan als lijfwacht in Djedda. Hij haalt haar van het vliegtuig. Als hij terugkomt met iets te eten, is hij daarna plotseling verwenen. Rechercheur Osama Ibrahim moet uitzoeken wie de vrouw op het strand is en wie haar heeft vermoord. Hij krijgt hierbij steun van de politielaborante Katya die op haar beurt hulp inroept van de woestijngids Nayir.

Katya vindt uit dat de omgebrachte vrouw Leila heet. Ze was filmmaakster en fotografe. Het spoor leidt naar de huisbaas van Miriam. Leila maakte foto’s voor hem van korangeschriften. Ook werkte ze aan een project “stad van sluiers” waarin ze obsceniteiten en conflicten toonde en provocerend bezig was. Is ze daarom vermoord? Eric blijkt een vriend van haar te zijn. Hij loopt dus ook gevaar en hetzelfde geldt voor Miriam.

De ontknoping is verrassend. Het boek is origineel vanwege de cultuur waarin het zich afspeelt. Het is eens een keer iets anders met een origineel onderwerp en een boeiende setting. Je krijgt een goed beeld van de waarden en normen. Zo wordt een politieagente ontslagen omdat ze niet is getrouwd en wordt de moordenaar van Leila onthoofd. De vrouwen zijn verbazingwekkend vrijgevochten, zo gaat de vrouw van Osama, zonder hem daarin te kennen, aan de pil omdat ze één kind wel genoeg vindt.
En Katya ontpopt zich tot een geweldige politievrouw die de dader zover krijgt dat hij bekent. Het boek is verbluffend goed geschreven. Het is uitermate geschikt om te worden verfilmd. De woestijnscène is schitterend en de beschrijvingen van de stad Djedda en de islamitsiche cultuur zijn prachtig.

Zoë Ferraris woonde zelf ook in een oerconservatieve moslimgemeenschap in Djedda. Haar debuutroman was Zoeken naar Noef waarin deels dezelfde personages voorkomen als in Stad van sluiers. Zoeken naar Noef verscheen in meer dan twintig landen en werd met diverse prijzen bekroond. Momenteel woont de schrijfster in Calfornië. Er komt vast nog een vervolg omdat Katya nog geen volmondig ja heeft gezegd op het huwelijksaanzoek van Nayir.