Karin Fossum
start | boeken | verfilmingen | leven | links

Karin Fossum is geboren op 6 november 1954 in Sandefjord in Noorwegen. Hier woont ze nog steeds met haar twee dochters.
In 1974 en 1978 verschijnen er twee publicaties. Ze heeft hierna 14 jaar niet gepubliceerd maar zich aan de opvoeding van haar kinderen gewijd. In die tijd was ze werkzaam als taxichauffeur en als hulpverlener.
Eva's oog verscheen in 1995 en kreeg meteen de gerenommeerde Riverton-Prijs. Eerst boek uit de serie met inspecteur Konrad Sejer. In 1997 kreeg ze wederom een prijs voor 'Wie de wolf vreest'. Haar laatste, in Nederland verschenen boek, is 'De indiase bruid'. De boeken zijn vertaald in 14 talen, ze is doorgebroken in Duitsland en de Skandinavische landen.. In Engeland of Amerika is dit nog niet het geval.
Karin Fossum heeft haar eerste boek opgedragen aan haar overleden vader die de publicatie gelukkig nog net heeft meegemaakt. In haar boeken hangt een sfeer van heimwee naar een vader. Ze ziet Konrad Sejer als een rots in de branding en heeft hem fysiek groot gemaakt. Hij heeft overzicht en hij is soeverein. Althans in zijn werk. In zijn persoonlijk leven gaat het hem minder goed af; in wezen is hij eenzaam. Zijn vrouw is overleden en hij wilde nooit meer trouwen. Tot er een vrouw voorbij kwam die hem wilde, dit liet hij gebeuren. Toch blijft er altijd een schuldgevoel bij Sejer richting zijn overleden vrouw.
Karin schrijft ook gedichten die ze (nog) niet publiceert.

Over gedichten

Ik schrijf regelmatig gedichten, maar publiceer ze nog niet. Misschien over 10 jaar. Ik heb veel indrukken, associaties en ervaringen. Sommige daarvan hebben een speciale vorm nodig, dan wordt het een gedicht.

Literatuur en misdaadroman

In Noorwegen is het vrij gebruikelijk dat romanschrijvers ook thrillers schrijven. Is er wel zoveel onderscheid tussen beide genres? Wel is het misdaadgenre hierdoor verbeterd.